úterý 7. června 2016

Slovník: Long Jing

Long Jing

[lun tin]

龙井


Dračí studna je jedním z těch nejznámějších čínských čajů vůbec – je mimo jiné zvolen jako „národní čaj“. Je to jediný zelený čaj z celé Číny, který považuji za "můj srdcový" a myslím, že nejsem jediný, kdo jeho kouzlu propadl.
       Z fotografie je patrný charakteristický rys tohoto čaje, list je na pánvi tvarován do plochého tvaru. Další odlišností od většiny zelených čínských čajů je důraz na lehké přepražení lístku, které je patrné z malých puchýřků na lístcích. Čaj tím získává plné tělo a intenzivní sladkost. Pražení čaj konzervuje a dává mu unikátní oříškové tóny.
           Jediným tradičním místem produkce je Západní Jezero v provincii Če-ťiang.

         O tomto čaji se již zmiňuje autor první knihy o čaji vůbec (Čcha Ťing, DharmaGaia) mistr Lu Yu 陆羽. Jeho historie sahá do daleké minulosti, kdy se tak jako dnes cenil zelený čaj pro svoji „čersvost a svěžest“. V dobách dávno minulých, byl ale transport a možnosti jak čaj skladovat na zcela jiné úrovni než dnes. Proto se zřejmě lokalita poblíž velkého města Hangzhou (杭州) nabyla své slávy. Krátká vzdálenost produkce od místa spotřeby, zajistila čerstvost. Společně s tím, je i styl kterým se Long Jing zpracovává velmi odolný stárnutí – výrazně víc než ostatní čínské zelené čaje.

Foto: Tomáš Rajnoch

Proč Dračí studna ?

1) V Číně si vodu ve studni dříve spojovali s drakem, který je v č. Mytologii s vodou spojován.

2) Dračí studna je název buddhistického kláštera, který se nachází nedaleko od legandární studnice.

3) Centrum známého Lvího Vrcholku se jmenuje Dračí Studna, druhou nejznámější vesnicí vrchu je Weng Jia Shan.

4) Je to název samotného kultivaru pro produkci tohoto čaje.

Související články:


Žádné komentáře:

Okomentovat