sobota 17. září 2016

Slovník: Yancha

Yancha


 [jenčchá]

岩茶

Koňská Hlava - 马头岩
První znak je spojení: hora a skála. Pokud bychom následovali přesný překlad: mluvili bychom o útesu, proto se také překládá jako útesový čaj, v angličtině Rock Tea, skalní čaj. Druhý znak není třeba skalním milovníkům čaje nijak blíže představovat...je to čaj.


Yancha pochází výhradně z horské oblasti Wuyi v čínské provincii Fuťien. Čaje z této oblasti jsem si oblíbil pro jejich jedinečnou vlastnost. Tou je výjimečně silný otisk místní krajiny v jejich charakter a chuť.
           Skalní masivy, které se tyčí vzhůru k nebi, vytvářejí romantické údolí. V jejich rozsedlinách se drží mlhy, protékají potůčky, které napájejí bambusové háje a čajové stromy. Skalní oolongy jsou více oxidované a silněji pečené. Pečením se čaj konzervuje a prohlubují se ovocné a karamelové tóny, které přecházejí až ke kakaovým a kávovým bobům.

Čajovna v chrámu Taa - Wuyi.
V této panensky čisté krajině, která se dostala do seznamu Unesco, vzniká díky unikátním podmínkám i výjimečný čaj. Kromě ideálního klimatu se na neobvyklém charakteru skalních čajů podílí i výrazně železitá a minerální půda, která je výrazně rudá. Právě mineralita je charakteristická a vyhledávaná u těchto čajů. Objevuje se v chladivé dochuti a v Číně se pro ni používá termínu 岩雲 yan yun - skalní chuť(Rock Taste).


8 komentářů:

  1. jak je to s vodou při přípravě? chce se yancha louhovat v měkké nebo tvrdší/minerálnější vodě?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzhledem k tomu, že jde o tmavší čaj a mě chutná výrazně lépe z tetsubinu, tak si myslím, že minerálnější voda by jí měla svědčit.

      Vymazat
  2. Ještě mě napadá jedna otázka :) V samotném Wuyi jsem nikdy neviděl připravovat yanchu z yixingu. Tam se používá zásadně porcelánový gaiwan: pro zachování bohatosti chuti a aroma (Taky to může souviset s jejich dávkováním listu: standard je 8g na malý gaiwan, ten totiž umožňuje výrazně rychlejší slévání.). Já osobně jsem ale pro yixing...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. yixing kvuli chuti nebo celkove atmosfere?

      Vymazat
  3. Jen drobná poznámka... v češtině slovo "charakter" není synonymem nebo ekvivalentem slova "znak". :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha...děkuji, jsem zjevně poznamenaný jazykem anglickým.

      Vymazat
    2. Jinak pěkné úvodní shrnutí. Fotky jsou vlastní?

      Vymazat
    3. Všechny fotky na mém blogu jsou vlastní a pokud ne, je uveden autor.

      Vymazat