úterý 31. května 2016

V klidu var

Foto: Lenka Cisárová
Jeden z aspektů varu vody je jeho rovnoměrnost. Mistr Lin v této hodinové přednášce o čaji mluví o neklidu, který je dílem příliš horlivého varu. Zejména jeho nerovnoměrnost dá vodě neklidný náboj. Možná vám to přijde jako nesmysl, ale kdo ví ? Mě se to tak líbí.


Právě dobrý tetsubin je z toho důvodu ideálním adeptem na ohřev vody. Tělo konvice odlité z kovu krásně kumuluje a vede teplo. Bublinky jsou při varu menší a pravidelně rozmístěné.


pondělí 30. května 2016

Slovník: Cha Hai

Cha Hai 


[ča chaj]


茶海

Cha Hai
Čajové moře zná snad každý kdo navštívil českou čajovnu. Jenže spojení čajové moře pro "onen bambusový šuplík na vodu" se používá jen zde u nás. Podle mě jde o přehmat z dob dávno minulých. V Číně se spojením slov čaj a moře míní džbánek, do kterého sléváme čaj z konvičky.

středa 25. května 2016

Mistr Huang: Handmade Shui Jin Gui - 2013

  O malajském skladování wuyi yancha


Na sérii vzorků z téměř legendárního zdroje Essence of Tea jsem se těšil už dlouho. Tento výjimečný obchod vede David Collen původem z Anglie s ženou Yingxi Chen. Už z nabídky, která čítá výlučně puerh,liu bao a wuyi yancha je patrné, že mají jasno v tom, co chtějí. Sekce skalních oolongů je zastoupena čaji jedné z nejznámějších rodin pohoří, rodem Huang. Čaje pocházejí z velmi ceněných míst vnitřní části parku a jejich zpracování je dáváno za příklad ideálu.


  Dojmy ze suchého listu mám velmi rozpačité. List nevypadá špatně, ale cena okolo dvou tisíc korun za 50g vyvolává očekávání. Vůně se liší od většiny čajů, které jsem prozatím poznal: nenacházím typickou pečenost a karamelizovanou sladkost. Vůně je kombinací vzácných dřev, vlhkosti a sušených švestiček. Vlhké aroma ale dominuje a později bude dominovat i v chuti. Připomíná mi jakýkoli jiný ve vlhku skladovaný oolong...

David Loveau
         Na stránkách prodejce nacházím popis o lehčí barvě, ale s plnou svěží a ovocnou chutí připomínající ananas. Jenže čaj nechutná ani trochu svěže a ovocně spíše těžce po sušených švestkách. Chutná jako dřevěná krabička po babičce, na jejímž dně bylo zapomenuto pár sušených švestiček a rozinek.
                  Čaj je jemnějšího charakteru, bez žádných vad: je příjemný v ústech, má poměrně hezkou texturu nálevu, zanechává poměrně suchou dochuť. V žádném ohledu mě však vysloveně nechytá za srdce.

David Loveau
         Nevím jak chutná čaj z rukou pana Huanga za čerstva, nebo skladován v jiných podmínkách. Degustovaný vzorek Zlaté želvy, byl na můj osobní vkus značně degradovaný malajským skladováním. Přílišné vlho vezme hodně elegance a bohatosti i výbornému čaji. Fakt, že čaj z roku 2013 chutná velmi podobně jako jedna Shui Xian z roku 1998, kterou znám, je pro mě jakýmsi varováním....


Vyzrálý čaj, je dílem na kterém se podílí stromy, šikovné ruce a čas. "Vyzrálá" chuť u několik let uložených čajů je nejspíš velmi vítaná. Jenže je opravdu vyzrálá?  Jeho chuť a účinek nebude nikdy srovnatelným s opravdu starým čajem...



úterý 24. května 2016

Tea Masters Cup 2015

22. května proběhl v Brně první ročník české edice. Děkuji Jiřímu Boháčovi za zorganizování této akce.


Celá tea party proběhla v přátelské náladě a prezentace všech účastníků byly originální a inspirativní.


Z každého vystoupení byl cítit duch osobitého pojetí.




Gratuluji vítězům Čajomírovi a Karlovi a přeji jim krásnej čas V Koreji !


Fotografie: Lenka Cisárová

pondělí 16. května 2016

Gui Fei a Cha Qi


Podobně jako je výrazná chuť gui fei a bai hao čajů, je i jejich energie velmi specifická. Na tomto ukázkovém příkladu je mimo jiné hezky vidět, že jde vypozorovat jistý vztah mezi chutí a samotnou  cha qi.



V celkovém náboji cha qi se promítají bezpočet faktorů. Zaměřím se na moment, který je pro gui fei čaje tak zásadní. Tím je příchod hlavního hrdiny a jeho přátel - útočícího hmyzu. Přirozeným krokem, kterým se rostlina před škůdci chrání je vypouštění obranných látek a zpomalení růstu. Proto má také list Dong Fang Mei Ren tendence být drobnější a tužší.
             Čajovník je vystavením hmyzu v jakési obranné/útočné fázi a to se podle mě výrazně projeví v mnoha rovinách. Když jednáme ve stresu, tak se to jistě projeví na výsledcích. S čajem je to podobné a z mnohých gui fei čajů tak cítím neklid oněch mikroskopických bojůvek. Čajové zahrady, které produkují bai hao oolongy jsou dokonce častěji omlazovány z důvodu vysílení čajových keřů.

     Charakteristickou chutí napadených čajů je: pryskyřice, citrusů, koření a sladkosti po medu. Důležitým specifikem je její výraznost - velmi často dominuje celkovému chuťovému profilu čaje.  Charakter cha qi je v souladu s charakterem chuti-  je silný, výrazný a mnohdy neklidný.
          Na příklad archivní čaje jsou ceněny právě pro jejich specifickou cha qi. Ta je opět v souladu s chutí, která je jemná a příjemná.

Zvyk překřičet ostatní, zrcadlí jistou vnitřní nevyrovnanost.